3:37 pm - Friday September 19, 1304

Se vor construi doua penitenciare noi

252 Viewed Mihai 0 respond

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat vineri că Guvernul va construi două penitenciare noi, cu câte 1.000 de locuri fiecare, ca soluţie pentru suprapopularea închisorilor din România.

Raluca Prună consideră că problema suprapopulării nu poate fi rezolvată pe termen lung decât prin construirea de noi penitenciare.

“Guvernul s-a obligat printr-o strategie adoptată anul trecut să construiască două penitenciare noi, de câte 1.000 de locuri fiecare, şi acest lucru este cert. Există finanţare pentru aşa ceva”, a spus ministrul Justiţiei.

Totodată, Raluca Prună susţine că este nevoie de consolidarea sistemului de probaţiune.

 “Consiliul Europei spune că simpla construire de locuri noi de detenţie nu ţine loc de viziune. Dacă nu avem o politică penală coerentă, penitenciarele noi se pot umple şi vom fi tot timpul în aceeaşi situaţie. O măsură alternativă este şi consolidarea sistemului de probaţiune. Asta spune noul Cod de procedură penală, este o nouă filosofie şi aici trebuie să lucrăm destul de mult. Am făcut un temei legal pentru ca sistemul de probaţiune să primească 565 de posturi noi, pe care ar fi trebuit să le primească în ultimii trei ani”,a mai afirmat Prună.

Dan Halchin, directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, crede că o soluţie pentru aglomeraţia din închisori este scoaterea deţinuţilor la muncă pentru mai multe ore.

“Suprapopularea este o problemă care nu poate fi rezolvată peste noapte, dar poate fi ameliorată prin scoaterea la muncă, prin mărirea programului în care deţinuţii stau în afara camerei, cel puţin dacă vorbim de regimul deschis şi semideschis. Pentru agenda pe care o avem pe termen scurt, până la sfârşitul anului, cred că banii sunt suficienţi pentru ceea ce vrem să facem pe condiţii de detenţie. Construirea de penitenciare noi este prevăzută într-o strategie pe termen îndelungat”, a declarat Dan Halchin.

În momentul de faţă, în România, există 52 de penitenciare şi centre de reeducare, iar autorităţile anunţă că deficitul este de 9.000 de locuri.

Don't miss the stories followStirist.ro and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Related posts
Your comment?
Leave a Reply